microverhalen

enkele

Achter het net

Margrit moest tegen haar zin haar ruime smaakvolle Skandinavisch ingerichte appartement verlaten. Het werd een rechtszaak. Het begon een jaar geleden met haar bizarre wereldreis. In verschillende landen wilde ze de meest buitenissige gerechten eten die lokaal als een delicatesse werden beschouwd.

Hans Stavleu

Ze at Haggis in Schotland, stierentestikels in Mexico, zachtgekookte eendenfoetus in Vietnam, Vleerhondensoep in Thailand, gestoofde ossenpenis in China, tonijnogen in Japan, gebraden cavia in Peru en het Matroesjka-gerecht rijst-in-vis-in-kip-in-schaap-in-kameel bij de Noord-Afrikaanse nomadische Bedoeïenen. Misschien door haar Zweedse komaf bleef ze thuis van één wereldgerecht smullen: een boterham met surströmming, gefermenteerde oostzeeharing. ‘Edelachtbare, ‘ begon de advocaat van Margits huurbaas, ‘na alle burenklachten zal ik aantonen waarom ze haar appartement moet verlaten.’ Met een ruk opende hij het rode blikje surströmming dat al die tijd voor hem stond. De rechtszaal werd gevuld met de penetrante zwavelhoudende stank van het smerigste gerecht ter wereld. Brakend deed de rechter uitspraak.

Achter het net

Hans Stavleu

Z'n lust en z'n leven

Al bijna twaalf jaar stapt hij elke ochtend trouw om half zes opgewekt uit z’n bed. “Pap, wakker worden,” roept hij dan hard door de boven-verdieping van het huis. Klokslag zes uur staan ze op het perron. Zijn conducteurspet staat recht en het embleem van de spoorwegen pronkt fier op zijn

Hans Stavleu

donkerblauwe jas. Vanaf zijn achtste jaar is hij gefascineerd door treinen. Na vijf minuten rijdt de eerste trein het station binnen. Als de deuren opengaan zwaait de conductrice opgetogen naar hem, “Goedemorgen, Joris, hulpconducteur!” Al het treinpersoneel kent hem immers. Hij straalt van trots en roept “Goedemorgen, hoofd-conductrice!” Hij mag één halte heen en terug meerijden. Joris kan niet wachten en blaast weer veel te vroeg op zijn keurig gepoetste fluitje. Binnen een half uur is hij weer terug. Hij geeft zijn wachtende vader lachend een high five. Joris is altijd tevreden en goedgehumeurd. Hij voelt zich nooit Down.

Z'n lust en z'n leven

Hans Stavleu

CL

Het is de laatste les voordat de kerstvakantie begint. Wiskunde, het is niet ieders lievelings-vak. Toch weet Juf Jaelle er altijd iets van te maken en zet haar leerlingen aan het denken. Dit jaar heeft ze een variant op de beroemde en beruchte AIVD-kerstpuzzel bedacht: een stevige cryptische opgave.

Hans Stavleu

Alle leerlingen krijgen een gesloten envelop die ze pas thuis mogen openmaken. In elke verzegelde envelop zit een foto van de Tweede Kamer, een afbeelding van een psalmenboek, een plaatje van een aantal Power Stars in Super Mario 64 DS, een kaart waarop Katwijk en Nijmegen met het woord ‘Limes’ staan aangegeven, een foto van anderhalf toilet en een kopie van een priemgetallen-rekensom ‘7 + 11 + 13 + … + 29 + 31’. ‘Wat moeten we ermee, juf?’, is de grote vraag uit de klas. Ze wijst naar de envelop waarop staat: ‘Prettige vakantie en veel succes!’ Ze is nu al nieuwsgierig naar hun enthousiaste verhalen op de eerstvolgende schooldag.

CL

Hans Stavleu